LOGO

Het Kennis Instituut

Ir. Menno van der Hurk en Elleke E. Kremer

- Home - Behandeling - Informatie - Contact
 

Internet 2 komt eraan.


Terwijl de Kamer druk debatteert over hoe lang providers alle email van alle Nederlands moeten bewaren vraag ik me af waarom de vraag wederom is “Hoe lang”, “Hoeveel, maanden of jaren moeten die gegevens bewaard blijven.” in plaats van “Is deze bewaarplicht noodzakelijk?”. Dat de gegevens bewaard moeten blijven staat namelijk allang vast. De bevelen komen uit Europa, onze kamer mag alleen een debat houden over de initiële duur van de bewaarplicht. De EU kan daarna die termijn simpelweg verhogen, dus de discussie is bij voorbaat nutteloos. De ISP’s nemen intussen maatregelen om de enorme hoeveelheden spam vanaf nu voor lange tijd op te slaan. Bijzonder is ook dat deze bewaarplicht op dit moment in Amerika, Australië, Europa en Azië tegelijk wordt ingevoerd. Boeiend is ook dat de Politie in ieder geval van “onderzoek” gebruik mag maken van de data. U moet de maatregel ook niet los zien van het afluisteren en arresteren van lastige journalisten en cartoonisten, willekeurige identificatiecontroles, de bewaarplicht telefoonverkeer, de antiterreur wetgeving, burgerkliklijnen, binnenlandse inzet van het leger, de nieuwe grondwet, duizenden camera’s, biometrische pasporten, DNA Databanken en verdere uitbreiding van de geheime politie.

Betalen per email
Wellicht is het u ontgaan dat er af en toe ballonnetjes worden opgelaten over het betalen per verstuurde email [1]. Dit zou het einde betekenen van Spam, mailinglists en Usenet. Bill Gates is groot voorstander. Als u denkt dat het zo’n vaart niet loopt: Yahoo en America Online waren in 2006 reeds bezig met de implementatie van een systeem waarbij bedrijven die 1/4 cent per email betalen voorrang krijgen. Het huidige Internet heeft echter zo zijn beperkingen: pakketjes kunnen worden gemaskeerd en niet van ieder pakketjes is zondermeer te zien wat erin zit en of het dus een email betreft. Daarnaast biedt het Internet vele mogelijkheden zoals port mapping en proxies om het pakketje te maskeren als iets anders. Daarom wordt gewerkt aan een nieuw netwerk dat al dit soort “problemen” oplost: het privé netwerk genaamd Internet2.

Internet2
Dit is een samenwerking tussen de grootste telefonie, kabelbedrijven, universiteiten en overheden. Internet2 geldt nu nog als proeftuin voor nieuwe technologie. De nieuwste hardware wordt gebruikt in de aanleg van dit super snelle netwerk, vaak ten koste van nodige investeringen in het huidige Internet. Reeds duizenden computers aan universiteiten zijn verbonden met het nieuwe netwerk waarbij de eerste miljarden al zijn geïnvesteerd. Het aanvragen van een Internet adres geschiedt op Internet2 bij de gratie van een ambtenaar bij de FCC, de Amerikaanse overheidsinstantie verantwoordelijk voor het gestroomlijnd afluisteren van het surfgedrag op het huidige Internet. Het is dan ook niet de bedoeling dat iedereen zomaar een internet adres registreert, volgens voorstanders van Internet2 zullen de meeste mensen aangewezen zijn op een subpagina op MySpace of vergelijkbare sites in plaats van een persoonlijke domeinnaam.

Verbruiksmeting

Het huidige Internet heeft een grote beperking: de kabelaar kan niet goed een verbruiksmeter op hangen. Google hoeft niets te betalen aan bijvoorbeeld KPN als iemand met een KPN verbinding een zoekopdracht geeft. Het is moeilijk met 100% zekerheid vast te stellen wat ieder pakketje precies is en waar het vandaan komt. De nieuwe technologie van Internet2 brengt hier verandering in. Hierdoor is bij Internet 2 de eindgebruiker altijd bekend. Wist u dat RIAA nu al rechtszaken heeft lopen tegen studenten die muziek downloaden op Internet2 [2]? Hierbij is namelijk veel beter te bepalen wie precies een download maakt. Een ander voordeel van Internet2 is ook dat de routers intelligent bepaalde pakketjes voorrang kunnen verlenen: “Tiered service”. Dit houdt in dat de router bijvoorbeeld kan zien voor welk pakketje betaald is en geeft dit pakketje dan automatisch voorrang. Het verkooppunt hierbij is dat een pakketje gegarandeerd met een bepaalde snelheid wordt afgeleverd. Er schuilt echter een groot gevaar. Als betalende gebruikers de bandbreedte opslokken zal het andere verkeer vertragen tot een dramatisch lage snelheid. Geen van de geldschieters zal er baat bij hebben om het normale Internet sneller te maken aangezien veel mensen door de traagheid overstappen op het duurdere en snellere Internet2.

Uitvegen
De industrie verkeert in de veronderstelling dat wij dit allemaal erg graag willen. Prachtig video beeldtelefonie is nog maar het begin van de nieuwe mogelijkheden, aldus de kabelaars. U wilt uw vrijheid toch best inruilen voor snelheid? De grote bedrijven houden stellig vol dat het huidige internet niet te onderhouden is en dat we op den duur wel over moeten stappen. Intussen wordt verzwegen dat het huidige internet gewoon prima onderhouden kan worden en mee kan groeien met onze wensen. Grote kabelaars stellen onderhoud stelselmatig uit en creëren zo de problemen die ze straks met Internet2 zullen oplossen. Reeds in 2004 in Forbes doen de bazen van Intel, AT&T en HP voorkomen dat internet overbelast zal worden. Patrick Gelsinger van Intel zegt: “Het Internet zal beginnen in te storten als miljoenen nieuwe computers uit de ontwikkelingslanden een aansluiting zoeken” en “We lopen aan tegen architectonische limitaties.” Reeds toen was de oplossing voor dit probleem een versie van internet waarbij van ieder pakketje bekend is wat erin zit. Maar het is kennelijk niet voldoende om simpelweg te wachten tot het internet dicht slibt.

Volgens Time Magazine [3] zijn een aantal aan universiteiten als M.I.T. en Stanford voor de Amerikaanse Department of Defense bezig met een onderzoek naar de mogelijkheid om het huidige Internet “uit te vegen” en opnieuw te beginnen. Dit is volgens het artikel de enige manier om de huidige beveiligingsproblemen op te lossen en in te spelen op nieuwe afluisterbehoeften. “Er is geen bewijs dat ze al aan het rommelen zijn, maar zodra een onderzoeksproject er veelbelovend uitziet zullen een aantal mensen richting tekenkamer gaan.” Aldus Jonathan Zittrain professor aan de universiteit van Oxford. Ook de Europese Unie heeft een aantal van dergelijke onderzoeken gefinancierd onder de noemer Future Internet Research and Experimentation (FIRE). Onderzoekers kijken of het huidige Internet ge-upgrade kan worden of dat een tweede internet naast het huidige internet kan draaien, aldus Time Magazine. Al met al wordt aan het “uitveeg” onderzoek wereldwijd zo’n 600 miljoen dollar gespendeerd. Het artikel gaat verder in op de voordelen van Internet2: “Als gegarandeerd kan worden dat pakketjes op tijd aankomen kan een chirurg zelfs middels video conferencing op afstand een operatie uitvoeren!”.

In Business Week, november 2006 [8] zegt Ed Whitacre, CEO van AT&T: “Waarom zouden zij toestemming hebben om mijn pijplijn te gebruiken? Het Internet kan niet gratis zijn op die manier omdat de kabel en telefonie bedrijven een investering hebben gemaakt. Google, Yahoo, Vonage of wie dan ook die denkt dat die pijplijnen gratis zijn is gek.” Het zijn precies die grote bedrijven die de dienst zullen uitmaken op Internet2. Website eigenaren moeten straks kiezen welke toegang tot hun site ze kunnen betalen. Ook de eindgebruiker kan straks kiezen tussen Gold, Silver of Platinum Internet verbinding waarbij restricties niet alleen liggen op de hoeveelheid dataverkeer of de snelheid maar bijvoorbeeld ook op het aantal mails, het aantal downloads, het aantal streams etc.

In een artikel over Internet2 meldt AP [4] dat de kabelaars niet langer zullen tolereren dat websites zonder te betalen gebruik maken van hun netwerk. Zelfs Google zal moeten gaan betalen als het bedrijf wil dat de site op een snelle manier bereikbaar blijft. Dit houdt in feite in dat alle informatie waar geen financieel belang achter zit bij voldoende populariteit vanzelf zal vertragen tot het onbruikbare. Nieuwe bedrijven zullen geen geld hebben om direct gebruik te maken van “de snelle rijstrook” - aldus AP. Hou er ook rekening mee dat het huidige Internet afluisterwetten moet verwerken. Providers moeten alle spam vanaf nu opslaan want zelfs als de gebruiker de spam zelf in de prullenbak gooit geldt de bewaarplicht voor de provider. Het huidige Internet is nooit ontwikkeld voor dergelijke wereldomvattende afluistermogelijkheden. Internet2 is echter vanaf de grond af ontworpen om met deze mogelijkheden rekening te houden.

Het kan niet anders
De voorstanders van Internet2 redeneren simpelweg dat nieuwe technologische doorbraken zoals hoge resolutie video telefonie niet mogelijk zijn zonder Tiered Service en Internet2. Bij Tiered Service koop je de garantie dat een pakketje op tijd aankomt. Dit is in feite het tegenovergestelde van de manier waarop P2P netwerken opereren op het huidige internet. Hierbij wordt informatie los door het netwerk verspreidt en komt hopelijk op tijd aan bij de juiste gebruiker. Populaire content wordt meer verspreidt en blijft zo snel beschikbaar. Bij de huidige vormen van P2P is er dus nooit een garantie dat een pakketje op een bepaald moment bij de gebruiker aankomt en toch bewijst Skype dat zelfs video telefonie met behulp van een dergelijk systeem mogelijk is. Volgens het Parool van 17 mei 2008 [5] heeft de Politie nu overigens al behoorlijk veel last van Skype aangezien dit niet afgeluisterd kan worden. Volgens Het Parool heeft de Politie in dat geval de mogelijkheid om in te breken op de computer van de verdachte. De Politie installeert dan een Trojan Horse, waarmee de hele computer op afstand kan worden bediend en dus ook kan worden afgeluisterd. De Politie is erg enthousiast over de nieuwe opsporingsmethode, maar in de rechtszaal moet nog maar blijken of de rechter bewijsmateriaal accepteert dat op deze manier is verkregen.

Conclusie
Ik denk dat weinig mensen zitten te wachten op een totaal gecontroleerde vorm van internet en op die manier zal Internet2 dan ook niet aan de man worden gebracht. U zult horen over de fantastische nieuwe mogelijkheden en snelheden, maar zelfs als dat niet aan mocht slaan zijn de bedrijfsmatige en politieke belangen te groot: Internet2 komt er gewoon. Het huidige Internet zal op termijn verdwijnen, welk probleem hierbij gebruikt zal worden is nog niet bekend: Zal Al Qaida terroristische cyberaanslagen gaan plegen op het huidige Internet [6]? Zal het huidige Internet uit zichzelf vertragen? Zullen diepzeekabels op mysterieuze wijze stuk gaan[7]? Zal een van de “uitveeg mogelijkheden” worden benut? Wat er uit de kast moeten worden gehaald is dus nog niet helemaal duidelijk maar de oplossing ligt al klaar: Internet2.

 

i2
[Home] [Behandeling] [Informatie] [Contact]